2010. május 9., vasárnap

Az ügyfél a bűnös

A prostitúciós törvény hatalmas siker Svédországban

(A cikket a Spiegel Online International oldalról fordítottam, amire eredetileg a Human Trafficking szervezet honlapján találtam rá.)

Svédország drasztikusan visszaszorította a szexrabszolga kereskedelmet és a prostitúciót a világon egyedülálló törvénnyel, ami azokat bünteti, akik igénybe veszik a szexuális szolgáltatásokat. Sok szexmunkás viszont ellenzi a törvényt, mivel az veszélyzeteti a megélhetésüket és még jobban kiszolgáltattá teszi őket az erőszaknak. 

Este 9 óra, Stockholm, a Malmskillnadsgatan utca kihalt. Az utcán, ami arról hírhedt, hogy a prostitúció egyik főutcája a városban és egykoron tömve volt nőkkel, csak három nő dolgozik ma este.

Hosszú időn keresztül nem történik semmi, aztán egy idősebb, alkoholszagú férfi jön fel a Högtorget metróállomás mozgólépcsőjén. Csak futólag megáll az egyik nő előtt, aki 10 méterrel arrébb sétál és jelez neki, hogy kövesse egy diszkrétebb helyre.

Napjainkban a svédországi szexkereskedelemben fő az óvatosság: az ügyfelekre akár fél évig terjedő büntetés várhat, ha a rendőrség rajtakapja őket aktus közben.

Svédország a világon elsőként vezette be azt a törvényt, ami azokat bünteti, akik igénybe veszik a szexuális szolgálatatásokat, és akik szexmunkásokat futtatnak vagy velük kereskednek, ugyanakkor maga a szexuális szolgálatás nyújtása továbbra is legális maradt. (Tehát nem a prostituáltakat, hanem az ügyfeleket, a striciket, és a szexrabszolga kereskedőket büntetik - Gábor) A prostituáltakat futtatókat akár 6 évig terjedő, a prostituáltakkal kereskedőket akár 10 évig terjedő börtönbüntetésre is ítélhetik. "A cél, hogy inkább a keresleti oldalt, az ügyfeleket büntessük ahelyett, hogy érzelmileg és fizikailag is veszélyeztetett nőket teszünk rács mögé" - nyilatkozta Jonas Trolle, a stockholmi rendőrség nyomozója, aki ahhoz a rendőrségi kötelékhez tartozik, ami a szexkereskedelem elleni harcra esküdött fel.

Manapság ez a törvény már nem vált ki ellentéteket Svédországban, a közvéleménykutatások szerint a lakosság 80%-a egyetért Trolle-lal. Amikor 1999-ben a svéd parlamentben a szociáldemokratákból, a zöldekből és a baloldaliakból álló többség jóváhagyta a szexuális szolgálatatások igénybevételét tiltó törvényt, a konzervatívok voltak a legnagyobb ellenzői a törvényjavaslatnak, arra hivatkozva, hogy a tiltás majd a fekete piacra taszítja a prostitúciót és még jobban megnehezíti a nők életét.

Kevesebb prostituált

De az eredmények szemmel láthatók: "Jelentősen csökkent a prostituáltak száma a környező országokhoz képest, még akkor is ha beleszámítjuk azokat, akik a fekete piacon dolgoznak" - mondja Trolle. Ma Stockholmban összesen 105 és 130 közötti aktív prostituált van az utcákon és az interneten. Osloban (Norvégia fővárosában - Gábor) ez a szám 5000.

A törvény másik nagy érdeme, hogy az Európai Uniós országok között nehéz lenne olyat találni, amelyiknek kevesebb problémája van a szexrabszolga kereskedelemmel. A svéd rendőrség adatai szerint évente 400-600 nőt szállítanak Svédországba prostituáltnak. Finnországban, aminek a mérete feleakkora, mint Svédország, ez a szám évi 10-15000 nő. Finnországban az illegális szexrabszolga kereskedelmet elősegíti Oroszország és a Baltikum országainak a közelsége, de most már Helsinki is megfontolás tárgyává teszi a svéd modellhez hasonló törvény bevezetését. Norvégiában a kormányon lévő Munkáspárt is nagy reményeket fűz egy hasonló törvény bevezetéséhez, amivel felvehetik a harcot a szexrabszolga keresdekelemmel szemben, ami kifejezetten a Nigériából származó nőket érinti.

A prostitúciós törvény ellenére az elítéltek száma Svédországban meglepően alacsony. Ugyan minden évben több éves börtönbüntetésre ítélnek egy maroknyi stricit, az ügyfelek eddig többnyire megúszták pénzbüntetéssel és a nevük rendőrségi nyilvántartásba vételével. "A szex vásárlásának tényét nehéz bizonyítani" - mondja Trolle. "Az ügyfeleket az aktus közben kell tetten érni." Mellesleg megjegyzi, hogy a rendőröknek is időbe telt, amíg elfogadták a törvényt. "Viszont a legtöbb rendőrtiszt már megértette, hogy a prostitúció nem egy szokványos üzlet." 1999 és 2006 között az elítélt ügyfelek száma 11-ről 108-ra emelkedett.

A szexuális szolgáltatások vásárlásának tiltása a társadalom hozzáállásában is alapvető változásokat tűzött ki célul. Ma már minden iskolai tanuló tudja, hogy szexért pénzzel fizetni törvényellenes. "Svédország következő generációjának ez a jelenség már nem lesz olyan hétköznapi, mint nekünk" - mondja Trolle.

Szükségem van a pénzre

Maguk a prostituáltak, legalábbis a többségük, ellenérdekeltek abban, hogy az ügyfeleiket bűnözőként kezelik. Úgy érzik, hogy az áldozat szerepébe kényszerítik őket és a törvény megfosztja őket a megélhetésüktől. Vegyük például Johannát, aki 35 éves, és egyike azoknak a nőknek, akik a Malmskillnadsgatan utcán kínálják a szolgáltatásaikat, többnyire a hó végén. Johanna heroin függő, és a heroin drága. Egy kocsiban való szexelés nála 55 euróba kerül. A tény, hogy kevesebb az ügyfél, leszűkíti az ő lehetőségeit is: "Amikor lassabban megy a forgalom, mint például ma este, akkor olyan pasikkal is kénytelen vagyok elmenni, akik durvulni akarnak velem és nem akarnak óvszert használni" - mondta. "Szükségem van a pénzre."

Lisa, egy dél-svédországi városban, Malmöben élő nő is egyetért: "Az üzlet eldurvult és sokkal veszélyesebbé vált. Több a versengés és az erőszak" - mondja a 38 éves nő, aki már 12 éve dolgozik az utcákon és néha a "Minnesota" néven ismert drogelvonó intézetben száll meg. Már elég régóta dolgozik ebben a szakmában, és még emlékszik a szexvásárlást tiltó törvény bevezetése előtti időkre: "A kedvesebb ügyfelek félnek attól, hogy lecsukják őket" - mondja. "Csak a problémás ügyfelek maradtak, akikkel el kell autóznod messze a városon kívül, ahol már biztonságos távolságban érzik magukat a rendőröktől. Ott teljesen ki vagy szolgáltatva nekik."

Több segítség a nőknek

Az egészségügyi szakembereknek vegyes érzelmeik vannak a törvénnyel kapcsolatban: "A szexuális zaklatások és nemi erőszakok száma jelentős mértékben növekedett. A szexuális úton terjedő nemi betegségek száma is megnőtt az utcalányok között, mivel a kereslet hiánya miatt egyre többször kényszerülnek arra, hogy óvszer nélkül szexeljenek" - mondja Helena Cewers, aki több mint 15 éve dolgozik nővérként egy drogfüggő nőket segítő klinikán Malmöben és már ismer szinte minden prostit. Még pár évvel ezelőtt Helena vehemensen ellenezte az ügyfelek büntetését. A kezdetekben, mondja, csak az ügyfelekre fókuszáltak, nem tettek semmit sem azért, hogy segítsenek a prostiknak a jelentősen megváltozott helyzetükben. "Mindenki csak a tiltásról meg a büntetésről beszélt, de arról nem, hogy ez milyen hatással lesz a lányok életére" - mondja Cewers. "De most már végre többet tesznek a lányokért. Több szociális szolgáltatás is van, ami hatékony segítséget nyújt a prostituáltak dilemmájában." Vannak leszoktató programok, amelyek metadonnal helyettesítik a heroint, és más kezelések is elérhetővé váltak a prostituáltak számára, mondja Cewers.

Tulajdonképpen Cewers bizonyos szempontból még támogatójává is vált a törvénynek, de továbbra is hiszi, hogy a prostitúciót teljesen meg kellenne szüntetni. "Az tény, hogy nincsen boldog kurva. A legtöbbjüket, akikkel az elmúlt évek során találkoztam, még gyermekkorukban szexuálisan zaklatta valamilyek hozzátartozójuk és sokuk súlyos lelki traumáktól szenved" - mondja. "Ez nem igazán az ő választásuk volt."

Azok, akik már egy ideje ezt csinálják, drogokat vagy nyugtatókat szednek, mondja Cewers. "Ez nem egy normális szakma, azt kívánom, bárcsak mindannyian ki tudnának belőle szabadulni."

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése