2009. június 19., péntek

Az ellopott idő

részlet Wass Albert: Nagyapám tanítása c. művéből

- Idefigyelj – mondta komoran -, ha egyszer megígérted valakinek, hogy ekkor és ekkor itt vagy amott leszel, és nem vagy ott időben, csak két mentséged lehet: meghaltál, vagy olyan beteg vagy, hogy mozdulni se tudsz! Hogy nem haltál meg, azt látom. Nos, mi a betegség, hadd hívjam a doktort?!
Elmondtam neki szorongva ott a sötétben, hogy mi történt. Nagyapám szó nélkül végighallgatott. Mikor aztán kifogytam a szóból, megszólalt. Súlyos, lassú beszéddel.
- Idefigyelj – mondta. – Vannak emberek ezen a földön, akik úgy dobálják ide-oda a szavakat, meg az ígéreteket, hogy azoknak semmi értékük nincsen többé. Mi, Wassok nem ezek közé tartozunk. Ha mi mondunk valamit, az áll, mint a sziklakő. Ha mi a szavunkat adjuk, azt tartjuk is, ha belepusztulunk is! Érted?
- Értem – hebegtem megrendülve.
- Dehogyis érted – csapott le reám a szava -, de elmagyarázom úgy, hogy megértsed. Látod itt a mellényem zsebében az aranyórát? Nagyapámtól kaptam, amikor leérettségiztem. Amikor leérettségizel, a tied lesz. Ez az óra számomra minden csecsebecsénél értékesebb. De ellophatod. Visszaadhatod, vagy megtérítheted az árát. Ellophatod valakinek a lovát, a tehenét, ökrét, vadászpuskáját. Mindenét ellophatod és visszaadhatod megint, vagy megtérítheted az árát. Csak egy valamit, ha ellopsz valakitől, nem térítheted meg soha. S ez az idő! Ha valakinek az idejét lopod, azt úgy megloptad, hogy soha jóvá nem teheted. A várakozásban eltelt időt semmi hatalom a földön nem hozhatja vissza. Nincs, eltelt, vége. Örökre elveszett, és te voltál az, aki a jóvátehetetlen veszteséget okoztad. Érted?
Értettem. Úgy megértettem, hogy attól a naptól kezdve, ha valakinek szavamat adom, hogy ekkor és ekkor itt vagy amott leszek – akkor már ott vagyok öt perccel azelőtt, még ha vénasszonyok esnek is az égből, ahogy drága jó nagyapám szokta volt mondani. Erre neveltem gyermekeimet és unokáimat is. Nem azért, mert késni neveletlenség, hanem mert több annál. Aki öt percet késik, az öt percet ellop valakinek az életéből, amit nem tehet jóvá soha.
- A megbízható embert még ellensége is tiszteli – mondta volt nagyapám -, mert a megbízható ember a társadalom sziklaköve, amire országot lehet építeni. A többi szemét, amit elfú a szél…


köszönöm Janó

6 megjegyzés:

 1. erre a felismerésre már én is rájöttem rég... és belegondolni sem akarok, hogy milyen sok időt loptam el magamtól és hagytam hogy ellopjanak tőlem más emberek. ezért érzem most még fontosabbnak, hogy cselekedjek.

  VálaszTörlés
 2. és azok az órák amiket tőlem loptál el ?? Az SMAFU ??? :D

  VálaszTörlés
 3. The previous post has been moderated by the author due to violation of terms and conditions.

  VálaszTörlés
 4. :DDDD

  na jó, khm, igen, bevallom, REDNKIVÜLI ESETEKBEN én is loptam egy kis időt másoktól...

  :D

  VálaszTörlés
 5. :DDDDDDDDDDDDDDDDDDD
  szerintem itt mondjuk azt hogy ENNYI.

  Hagy ne nyissam fel a "123 nap az életemből amit Gáborra várva töltöttem" című aktát

  VálaszTörlés
 6. LOLOLOLOL

  OKÉ, szerintem se.

  Most ugyan mi értelme FELHÁNYTORGATNI a múltat...

  :DDDD

  VálaszTörlés