2009. június 18., csütörtök

Otthon, édes otthon

részlet Wass Albert: Otthon c. írásából

Igen, valahogy így van: otthon az, ahova hazatérsz. Ahol valaki vár este. Ahol ismered a fal kopásait, a szőnyeg foltjait, a bútorok apró nyikorgásait. Ahol úgy fekszel le az ágyba, hogy nem csak alszol, hanem pihensz. Nem csak pihensz, hanem kipihened magad. Kipihened az életet, az embereket, mindent. Ahol otthon vagy, az az otthon.
Nem kell hozzá sok. Elég egy szoba. Ha tízen vagytok benne, az se baj. Ha mind a tízen egyek vagytok ebben, hogy haza tértek, amikor este hazatértek. Nem kell hozzá sok, csak egy szoba és egy érzés. Egy egészen egyszerű állati érzés: hogy ma itt élek. Van egy ágy, amiben alszom, egy szék, amire leülök, egy kályha, ami meleget ad. És hogy ebben a körülöttem lévő széles, nagy és furcsa világban ez a kis hely nem idegen és ma az enyém. Jól érzem magamat benne, ha kinézek az ablakon és kint esik az eső, vagy süvölt a szél. És hogy ha ide este bejövök, meglelem azokat, akik még hozzám tartoznak.
Ez az otthon.
Minden embernek módja van hozzá. Egy szűk padlásszoba is lehet otthon. Egy pince is. Még egy gallyakból összetákolt sátor is otthon lehet. Ha az ember önmagából is hozzáad valamit.
Elég egy szál virág, amit az útszélen találtál. Egy fénykép, amit éveken keresztül hordoztál a zsebedben. Egy könyv az asztalon. Egy ébresztőóra. Mit tudom én: ezer apró kacat ragad az emberhez útközben.
A fontos az, hogy érezd: jobbra és balra Tőled áll a világ, a maga szépségeivel, és a maga csúnyaságaival. Süt a nap, esik az eső, szelek járnak és felhők futnak a széllel. Vannak virágok és fák és patakok és emberek. Valahol mindezek mögött van az Isten és Ő igazítja a virágokat, a fákat, a patakokat és az emberek közül azokat, akik neki engedelmeskednek. És mindezeknek a közepén itt ülsz Te, egy széken, egy asztal előtt. És ez a szék és ez az asztal ma a Tied. Ma. Ez a fontos. És körülötted szép rendben a többi: a virágok, a fák, a felhők, Isten bölcsessége és az emberek kedves balgaságai, ma mind a Tieid. És jól van ez így. Mert hiszen az ember úgyis elég keveset él. És még az is jó, hogy keveset él.
Ha mindezt érezni tudod: nem vagy otthontalan a világon.Köszönöm neked, Tündi, köszönöm.

1 megjegyzés:

 1. Kedves ismeretlen blogoló... Talán meglepődtél, amikor néhány hete váratlanul, a semmiből megjelentem az angol blogodon, látszólag banális kommenteket elhintve az írásaid között. Valószínűleg én is valami teljesen mást kerestem, amikor a "Hungarian language + még valami" keresésemre a Google a te blogodat adta ki. És azon a bizonyos írásodon kívül hamarosan a blogod jó részét elolvastam, és őszintén, valami megfogott benne. Ebben az igazi érzelmekben sokszor szegény világban te üzenetek, gondolatok és érzések egész sokaságát hoztad el ennek a körgangos pesti bérháznak az egyik szobájába. Sokszor egyetértettem veled, sokszor pedig nem, de vitathatatlan, hogy valamiért most itt vagyok, a Magyar nyelvű blogodon, és köszönetet írok neked.
  Ugyan nem tudom, ki vagy, honnan jöttél, mit tanultál, de szerintem nem is ez a lényeg. Amire én most gondolok, az egy kicsit más formában így hangzik:

  "...a fölnőttek ugyanis szeretik a számokat. Ha egy új barátunkról beszélünk nekik, sosem a lényeges dolgok felől kérdezősködnek. Sosem azt kérdezik: "Milyen a hangja?" "Mik a kedves játékai?" "Szokott-e lepkét gyűjteni?" Ehelyett azt tudakolják: "Hány éves?" "Hány testvére van?" "Hány kiló?" "Mennyi jövedelme van a papájának?" És csak ezek után vélik úgy, hogy ismerik."

  Egyszóval hálás vagyok neked, mert vagy és mert blogot írsz.

  Üdvözlettel,
  Kriszti

  VálaszTörlés