2010. augusztus 1., vasárnap

Re: Németország kampányt indít az angol ellen

Forrás: Nyelv és Tudomány

"Kampányt indítanak német nyelvvédők az angol térhódítása ellen. Szerintük a „denglish”, azaz az angol és német keverékszavak beszennyezik mindkét nyelv tisztaságát, ezért száműzni kell őket a reklámokból és a televízióból."

Erre például égető szükség lenne Magyarországon is, ami elsősorban a Magyar Tudományos Akadémia mélyentisztelt munkatársainak kötelessége lenne már vagy 20 éve, ha abban az országban még létezne valaki, aki emlékezne arra, hogy mi a kötelessége. Nagyon nagy szükség lenne újra Kazincykra, Grétsy Lászlókra, a modern nyelvújítókra, nyelvművelőkre, nyelvápolókra.

„Nem akarjuk előírni, hogyan beszéljenek az emberek, csak éppen szeretnénk felhívni a figyelmüket arra, hogy néhány angol jövevényszó egyszerűen nem illik a német nyelvbe.”

Az hagyján, mert azért a német és angol nyelvnek közös gyökerei vannak, közös nyelvcsaládba tartozik, sok átfedés van már jelenleg is közöttük, de a Magyar nyelvbe aztán végképp nem illik egyetlen angol szó sem, ráadásul szinte mindegyik szónak már létezik magyar megfelelője, csak az agymosott, egészséges nemzeti öntudatát vesztett emberek "trendibbnek" tartják az angol kifejezéseket, és többnyire az amerikai kultúra majmolásával próbálják kitölteni a saját nemzeti identitászavaruk által keletkezett űrt. Természetesen ezért nem Amerikát kell vádolni, az "elnyomó" kultúra ilyen erőteljes torzító hatása csupán a saját kultúránk gyengeségét jelenti, amit a saját népi hagyományaink, tradícióink felélesztésével - a modern kor szellemiségéhez hangolva - tudunk megerősíteni.

„Nem csak a németet, de az angolt is védeni akarom” – állítja a harcos nyelvvédő. „Az angol nyelv nem csak egy halom tégla, amiből kivehetjük azt, amihez éppen kedvünk van”.

Azt hiszem, valóban ez a helyes üzenet, mert itt tényleg erről van szó. Magyarországon nagyon sok ember van, aki azt hiszi, hogy tud magyarul, és főleg olyan, aki azt hiszi, hogy tud angolul (az idegen nyelv oktatás színvonaláról ne is beszéljünk), valójában egyik nyelvet sem tudja helyesen beszélni (sem írásban, sem szóban), csak a kettő egyvelegéből eredő kusza "hunglish" nyelven hablatyol, de még így sem képes kifejezni magát. Az Anyanyelvünk a legnagyobb kincsünk, a nyelv az alapja az egész kultúránknak, nemzetiségünknek, és ezt semmilyen körülmények között nem szabad elveszítenünk vagy eltékozolnunk.Kapcsolódó cikkek:


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése