2009. július 31., péntek

MÁV anno

Ha az elmúlt két bejegyzésből még nem tűnt volna fel senkinek, épp a Téli berek c. könyvet olvasom, :) és a jobb részleteket muszáj itt megosztanom. Épp a 114. oldal környékén találtam ezt a vicces jelenetet.

A vonat még állt, mint egy zúzmarás utas, aki csak pár percet tartózkodik egy útszéli, meleg vendégfogadóban, de ez a belső meleg nemigen látszott meg a szolgálatos vasutasokon, akiknek köpenyét vagy bundáját erősen lengette a szél, és még a féltetők alatt is ide-oda hordta a havat. Utasnak, újságárusnak híre sem volt, és Bütyök lesütötte a szemét, amikor Tutajos megtörölte a száját, és közvetlenül azt mondta:
- András bátyám, van még abból az anyatejből?
- Csak első osztályú utasok számára - nevetett az öreg, és elővette a kis demizsont.
- De hiszen ez fapados...
- Jegyezd meg, fiam, magadnak, hogy az nem a helytől függ, hanem az utastól. Erről jut eszembe az a régi eset, amikor a fiatal kalauz a szabadjegyét kérte egy mogorva utastól, aki egyedül terpeszkedett egy első osztályú fülkében, és egyszerűen azt mondta:
"Szabadjegy!"
"Kérem!"
Az utas ingerülten dobta a kalauz elé szabadjegyét. A kalauz megnézte, és visszatette az ülésre, ahova a magas rangú "úr" dobta.
"Köszönöm."
Szalutált és kiment, de még hallotta, amikor a magas rangú egyén azt mondta:
"Marha!" (Abban az időben ezeknek az "uraknak" lehetett ilyeneket mondani.)
A kalauz megfordult és szelíden mosolygott.
"Uram - mondta -, ne felejtse el, hogy a MÁV nem alkalmaz marhákat... csak szállít..."

1 megjegyzés:

  1. Ez tetszik :-) Jópofa, kérdés ezért a kalauz milyen retorziót kapott...

    VálaszTörlés